Ακμή και διατροφή

Must Try

Γράφει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Λίλα Πισσαλίδου.

Ακμή και διατροφή: Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ τους; Η ακμή είναι μια συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας,. Βέβαια μερικές φορές εμφανίζεται και στην ενήλικη ζωή. Εξελίσσεται με εξάρσεις και υφέσεις.  Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που στην εμφάνισή της εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες όπως κληρονομικότητα, στρες, χρήση φαρμάκων και ορμονικές διαταραχές.

Επί πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη πως η διατροφή δεν έπαιζε ρόλο στην πορεία της ακμής.  τΤα τελευταία όμως χρόνια υπήρξαν πολλές έρευνες που έδειξαν πως διατροφή μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, τουλάχιστον  σε ένα ποσοστό ανθρώπων. Επίσης θεωρείται ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να δράσει ευεργετικά.

Ακμή και διατροφή

Η διατροφή των περισσότερων Δυτικών χωρών περιλαμβάνει πολλές τροφές, όπως τηγανητές πατάτες, κορν φλέικς, τσιπς, ντόνατ, λευκή ζάχαρη, γλυκά, κέικ, λευκό ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, αναψυκτικά με ζάχαρη κλπ.  Αυτά αυξάνουν απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή το σάκχαρο του αίματος. Τα ευρήματα από κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι σε κάποια άτομα  οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.  Αντιθέτως μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να την βελτιώσει. Συστήνονται  τροφές όπως φρέσκα λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και βρώμη, μαύρη ζάχαρη ή στέβια, και αποφυγή αντίστοιχα των  τροφών που αυξάνουν απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη. Παρότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα, σήμερα πιστεύουμε πως η διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη  προκαλεί, μέσω σύνθετων βιοχημικών αντιδράσεων, μια φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό και αύξηση της έκκρισης σμήγματος, που τελικώς οδηγούν σε επιδείνωση της ακμής.

Γάλα

Ακμή και διατροφή

Υπάρχουν επίσης αρκετές νεώτερες έρευνες που έδειξαν πως η κατανάλωση γάλακτος, ακόμα και αποβουτυρωμένου, μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής. Η αιτία που το γάλα ενοχοποιείται είναι άγνωστη. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν πως η έξαρση της ακμής λόγω κατανάλωσης γάλακτος μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ορμόνες που αυτό περιέχει. Αυτές οι ορμόνες οδηγούν και πάλι σε φλεγμονώδη αντίδραση. Αντίθετα φαίνεται πως το γιαούρτι και το τυρί δεν επιδεινώνουν την ακμή. Όσον αφορά το γιαούρτι, μην το διακόπτετε,. Προτιμήστε όμως το παραδοσιακό γιαούρτι και όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού, διότι αυτό περιέχει προβιοτικά.  Τα προβιοτικά εξασφαλίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την ισορροπία της χλωρίδας του, κάτι που σήμερα πιστεύουμε πως παίζει ρόλο στην πορεία της ακμής.

Σοκολάτα

Όσον αφορά ειδικά την σοκολάτα, για την οποία πολύ συχνά ρωτούν οι ακνεϊκοί, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις πως αυτή επηρεάζει την ακμή. Επιπλέον η μαύρη σοκολάτα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δεν αυξάνει απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη και διαθέτει και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οπότε, αν αγαπάτε την σοκολάτα, προτιμήστε την.

Όσον αφορά τις τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την ακμή,  οι έρευνες είναι ακόμα πιο ασαφείς. Παρά ταύτα, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 πιστεύουμε πως μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να μειώσει την φλεγμονή στον οργανισμό και να δράσει ευεργετικά. Τροφές πλούσιες ωμέγα-3 είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, η σόγια, τα καρύδια, το μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, το άγριο ρύζι.

Με την ίδια λογική, και παρότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να είμαστε σίγουροι, προτείνεται σήμερα μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Α, C, E, βήτα-καροτένιο, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, σελήνιο, λυκοπένιο. Η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.  Αντιοξειδωτικά ωστόσο περιέχονται και στην μαύρη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί, ενώ υψηλά ποσοστά πολυφαινολών περιέχει και το άγουρο παρθένο ελαιόλαδο.

Τέλος υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως ο ψευδάργυρος μπορεί να παίζει ρόλο στην πορεία της ακμής. Δρα αναστέλλοντας την ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής. Αντίθετα η υπερβολική λήψη νερού δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην ακμή.

Ακμή και διατροφή

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, αν  πιστεύετε πως η ακμή σας επιδεινώνεται από την διατροφή, κάντε στον εαυτό σας 2 ερωτήσεις:

  • Έχετε παρατηρήσει ότι κάποιο είδος τροφής ή αναψυκτικού προκάλεσε έξαρση της ακμής σας;
  • Αν κάποιο είδος τροφής φαίνεται πως σας επιδεινώνει, τι συμβαίνει αν το αποφύγετε για ένα μήνα;

Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής και πορείας της ακμής σας και συζητήστε το με τον δερματολόγο σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οποιαδήποτε αλλαγή διατροφής ακολουθήσετε χρειάζεται χρόνο. Περιμένετε ακόμα και 12 εβδομάδες για να δείτε τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής, εκτός και αν ο γιατρός σας σας τα προτείνει. Προτιμήστε την λήψη των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συμπεριλάβετε όλες τις διατροφικές οδηγίες για την ακμή. Και όχι μόνον, είναι η καλύτερη διατροφή για την συνολική υγεία του οργανισμού.

Έχετε πάντα υπόψη σας πως η διατροφή από μόνη της δεν θα θεραπεύσει την ακμή. Η σχέση ακμή και διατροφή είναι πολύπλοκη.

 

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -