Κατεψυγμένα τρόφιμα:  Μπορώ να τα επιλέξω;

Must Try

O σύγχρονος τρόπος ζωής και οι έντονοι ρυθμοί πολλές  φορές δεν αφήνουν τα χρονικά περιθώρια για να βγούμε καθημερινά για ψώνια. Όταν θέλουμε λοιπόν να ετοιμάσουμε γρήγορα ένα γεύμα τίποτα δεν είναι πιο βολικό από τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Διατηρούνται για πολύ καιρό και είναι οικονομικά. Επίσης μπορούμε να καταψύξουμε φρέσκα τρόφιμα που περισσεύουν ή να καταψύξουμε εποχικά λαχανικά για να τα έχουμε όλο τον χρόνο.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα υγιεινά;

Η κατάψυξη δεν κάνει ένα τρόφιμο υγιεινό ή ανθυγιεινό. Αυτό εξαρτάται από τη θρεπτική αξία του τροφίμου που καταψύχεται. Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πολύ υγιεινά αλλά κατεψυγμένες πίτσες ή προτηγανισμένες πατάτες συνήθως είναι ανθυγιεινά.

Αν ένα τρόφιμο είναι θρεπτικό και υγιεινό πριν καταψυχθεί θα είναι και μετά.

Αλλάζει η κατάψυξη την θρεπτική αξία της τροφής;

Η κατάψυξη δεν επηρεάζει τη θερμιδική αξία, την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει το τρόφιμο. Κάνει μια διαφορά σε λίγες βιταμίνες όπως το φολικό οξύ και η βιταμίνη C αλλά τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα. 

Μπορεί μάλιστα ένα λαχανικό που έχει μείνει πολύ καιρό στο μανάβικο να έχει λιγότερες βιταμίνες από κάποιο που καταψύχθηκε μόλις συλλέχθηκε.

Η κατάψυξη δεν αλλάζει την ποσότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Μπορεί να μεταβληθεί μόνο η ποσότητα του υγρού που περιέχει το τρόφιμο, οπότε πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψιν όταν υπολογίζουμε τη θερμιδική του αξία.

Πώς να διαλέξουμε υγιεινά κατεψυγμένα τρόφιμα;

Προτιμάμε προϊόντα που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά. Καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Κατεψυγμένα λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, θαλασσινά χωρίς επιπλέον συστατικά είναι μια καλή επιλογή.

Πώς να καταψύξουμε τρόφιμα στο σπίτι;

Τα φρούτα καλύτερα να τα ξεφλουδίζουμε και να τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Μπορούμε να τα βάζουμε σε μικρές σακούλες και να τα έχουμε για smoothies ή συνταγές που συμπεριλαμβάνουν φρούτα. 

Τα λαχανικά τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 1’-2’ και μετά να τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Έτσι κρατούν καλύτερα την φρεσκάδα τους.

Ωμό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι μπορώ να καταψυχθούν σε σακούλες ειδικές για κατάψυξη.

Επίσης φαγητά που έχουν περισσέψει ή γεύματα  που προετοιμάζουμε νωρίτερα, μπορούν να καταψυχθούν σε σκεύη κατάλληλα για κατάψυξη.

Δεν είναι καλή ιδέα να καταψύχουμε μαγειρεμένο ρύζι ή πατάτα, μαγιονέζα, ντρέσινγκ για σαλάτα και σάλτσες με κρέμα.

Πώς να μαγειρέψουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν χρειάζονται απόψυξη πριν το μαγείρεμα. Δείτε εδώ συνταγή με μπάμιες κατεψυγμένες.

Τα κατεψυγμένα κρέατα χρειάζονται απόψυξη γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να παραψηθεί εξωτερικά και να μείνει ωμό εσωτερικά. Η απόψυξή τους πρέπει να γίνεται στην ψύξη του ψυγείου. Δεν πρέπει να αποψύχονται σε θερμοκρασία δωματίου γιατί μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια στην επιφάνεια του κρέατος αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 1 ώρα.

 

Σκεύη  ιδανικά για φύλαξη τροφίμων στην κατάψυξη

1.Μπολ πυρίμαχα με πλαστικό καπάκι: τα σκεύη αυτά είναι ιδανικά γιατί δεν χαράζονται μετά από πολλές χρήσεις. Επίσης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ζεστάνουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα χωρίς να αλλάξουμε σκεύος (όχι βέβαια για απευθείας από την κατάψυξη στον φούρνο).

2.Βάζα τύπου μαρμελάδας: το μικρό τους μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να σπάσουν εύκολα με τη διόγκωση του περιεχομένου όταν παγώσει. Για να το προλάβουμε αυτό επιλέγουμε γυάλινα βάζα με πλατύ στόμιο, από χοντρό γυαλί και αφήνουμε αρκετό κενό από πάνω για να υπάρχει ο  απαιτούμενος χώρος να διασταλεί το περιεχόμενο.

3.Πλαστικά δοχεία: φτηνός τρόπος αποθήκευσης, δεν θεωρείται τόσο υγιεινός όσο τα γυάλινα σκεύη. Υπάρχει η επιφύλαξη ότι γίνεται διαρροή χημικών ουσιών από το πλαστικό στα τρόφιμα. Είναι προτιμότερο να τις χρησιμοποιούμε για προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε σύντομα.

4.Πλαστικές σακούλες με φερμουάρ: το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στο εμπόριο όλο και περισσότερο. Απαιτούν λιγότερο χώρο για την αποθήκευση τους πριν τη χρήση κι ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για την κατάψυξη. Αφού τις γεμίσουμε πρέπει να τις βάλουμε στην κατάψυξη σε οριζόντια θέση, αφού φυσικά έχουμε ελέγξει ότι έχουν κλείσει σωστά.

5.Λαδόκολα: κατάλληλη για συμπαγή υλικά όπως ψωμί ή κρέας.

 

Ιδανικά σε οτιδήποτε πρόκειται να καταψύξουμε τοποθετούμε ετικέτες με το είδος που περιέχουν και την ημερομηνία παραγωγής του.

Κατηγορίες:
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -