Paleo diet: η διατροφή της παλαιολιθικής εποχής

Must Try

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για την paleo diet. Την προωθούν μερικοί διάσημοι και προβάλλεται σαν μέθοδος απώλειας βάρους.

Η παλαιολιθική διατροφή (paleo diet) βασίζεται στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων των σπηλαίων.

Η paleo diet περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα άπαχου κρέατος, ψαριών, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου, αλλά στερείται γαλακτοκομικών προϊόντων και σιτηρών. Με την παλαιολιθική διατροφή έχουμε υψηλότερη πρόσληψη σε πρωτεΐνη και ακόρεστα λιπαρά οξέα και μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και υδατανθράκων.

Γιατί κάποιος επιλέγει  paleo diet;

Πολλοί άνθρωποι που τρώνε παλαιολιθικές δίαιτες θέλουν να επιστρέψουν στις ρίζες τους και να τρώνε πιο υγιεινά .

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπόρεσαν να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν με αυτή τη διατροφή για 40.000 χρόνια και ότι οι ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής θα μπορούσαν να προληφθούν επιστρέφοντας σε αυτή.

Η θεωρία είναι ότι η τροφή των ανθρώπων των σπηλαίων που επέζησαν είναι καλή για την υγεία γιατί ήταν αυτό που το ανθρώπινο σώμα προοριζόταν να φάει.

Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε μια διατροφή που βασίζεται  σε αυτά που έτρωγαν οι άνθρωποι σε προϊστορικές εποχές;  Γενικά σε μια διατροφή με βάση το κρέας, τα ψάρια και τα λαχανικά.

Πλεονεκτήματα
Έμφαση στα λαχανικά

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της δίαιτας είναι ότι περιλαμβάνει λαχανικά. Υπάρχουν πρωτεϊνικές δίαιτες όπως η κετογονική διατροφή ή η  Dukan που τα περιορίζουν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερα λαχανικά έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Μη επεξεργασμένες τροφές

Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που τείνουν να περιέχουν περισσότερο αλάτι και περισσότερη ζάχαρη.

Χωρίς περιορισμό στην ποσότητα

Ένα άλλο πλεονέκτημα της διατροφής paleo είναι ότι περιορίζει τα είδη των τροφών, αλλά όχι την ποσότητα. Πολλοί άνθρωποι την επιλέγουν λόγω της απουσίας περιορισμών. Έτσι αισθάνονται ότι έχουν μεγαλύτερη ελευθερία συγκριτικά με τις παραδοσιακές δίαιτες.

Χαμηλότερο σάκχαρο

Μια καλά διαμορφωμένη paleo διατροφή μοιάζει συνήθως με δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επειδή τα περισσότερα τρόφιμα και συστατικά στη διατροφή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η ανάγκη για ινσουλίνη μειώνεται στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη. Πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με διαβήτη, με πιθανά οφέλη όπως απώλεια βάρους , αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς .

Μειονεκτήματα
Τροφές ζωικής προέλευσης

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της δίαιτας είναι ότι δίνει υπερβολική έμφαση στις ζωικές πρωτεΐνες. Αυτό εκτός από το ότι συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρυνση, δεν βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Απαγορεύει δημητριακά και όσπρια

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια αποτελούν βασική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν την καρδιά και την υγεία του εντέρου. Η μη πρόσληψη αρκετών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και καρκίνο παχέος εντέρου.

Οι άνθρωποι σταματάνε πιο συχνά τις περιοριστικές δίαιτες

Μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο περιοριστική είναι μια δίαιτα, τόσο πιο πιθανό είναι να τη διακόψει κάποιος.

Κίνδυνος ανεπάρκειας ασβεστίου και βιταμίνης D

Ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων συνεπάγεται τον περιορισμό στην πρόσβαση κύριων πηγών ασβεστίου και βιταμίνης D, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των οστών.

Απαγορεύει πολλές τροφές

Είναι δύσκολο κάποιος να λάβει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται όταν παραλείπονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Η καλύτερη διατροφή είναι η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη άσκηση.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, που γνωρίζει το ιστορικό σας προτού υιοθετήσετε τη paleo diet ή οποιαδήποτε άλλη διατροφή.

Κατηγορίες:
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -