Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες;

Must Try

Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες ή μερικές είναι καλύτερες από άλλες;

Ακόμα κι αν η συνολική πρόσληψη θερμίδων έχει μεγαλύτερη σημασία για την απώλεια βάρους, όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες. Οι θερμίδες από θρεπτικές τροφές βοηθούν να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, να έχουμε ενέργεια και να αισθανόμαστε ευεξία. 

Ποιες είναι αυτές οι πηγές θρεπτικών θερμίδων;
  • Πολύχρωμα λαχανικά όπως αγγουράκια (και με τη φλούδα), χρωματιστές πιπεριές, τραγανά καρότα ή ραπανάκια. Πειραματιζόμαστε  για να βρούμε γεύσεις που μας αρέσουν.
  • Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια και για μερικούς το κόκκινο κρέας με μέτρο.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως που παρέχουν ίνες όπως πλιγούρι, βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως ή παξιμάδια. Τα δημητριακά πρωινού πολλές φορές περιέχουν πολλή ζάχαρη.
  • Ολόκληρα φρούτα, αν γίνεται και με τη φλούδα. Δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία οι χυμοί φρούτων ή τα σνακ με γεύση φρούτων όπως πολλές μπάρες δημητριακών.
  • Μικρές μερίδες ξηρών καρπών, σπόρων για παράδειγμα 10-12 αμύγδαλα. Μια χούφτα (πόσο μεγάλη;) ξηρών καρπών μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι μεγάλη ποσότητα.
  • Νερό αντί για αθλητικά ποτά, ζαχαρούχο τσάι, συσκευασμένους χυμούς ή αναψυκτικά.

Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες;

Άδειες θερμίδες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μας αφήσουν να αισθανόμαστε πεινασμένοι, να αυξήσουν την επιθυμία μας για φαγητό και ακόμη να προκαλούν κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Τι είναι οι κενές θερμίδες; Θα τις βρούμε σε επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά, υπερβολικό λίπος, πρόσθετα σάκχαρα και θερμίδες. Κλασικό παράδειγμα τα fast food, σφολιατοειδή, συσκευασμένα γλυκά. Οπότε δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες…

Κάποιοι τρώνε ό,τι θέλουν και είναι αδύνατοι …

Τα θαύματα της φύσης που τρώνε 5000 θερμίδες τη μέρα και είναι αδύνατοι δεν υπάρχουν. Συνήθως βλέπουμε μόνο ένα μέρος της εικόνας.

Μπορείτε  να  φάμε ό, τι θέλουμε και να είμαστε αδύνατοι  εφόσον παίρνουμε μόνο όσες θερμίδες χρειαζόμαστε. Αυτό όμως έχει πολλές παγίδες. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να τρώμε καραμέλες όλη την ημέρα και να χάνουμε βάρος. Αυτό όμως είναι ουτοπία γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να παίρνουμε μόνο όσες θερμίδες είναι απαραίτητες αν δεν τρώμε θρεπτικά τρόφιμα. Τα υγιεινά τρόφιμα μας βοηθούν να νιώθουμε δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και χορτασμένοι. Οι τροφές με κενές θερμίδες δεν παρέχουν στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για δραστήρια και καλή ζωή. Και όταν τρώμε πρόχειρο φαγητό, πιθανότατα να αισθανόμαστε πεινασμένοι συχνότερα και να έχουμε υπερφαγία ως αποτέλεσμα.

Μπορώ να φάω περισσότερο αν ασκούμαι καθημερινά;

Αν δεν προσλαμβάνουμε τις θερμίδες άσκησης, το αυξημένο έλλειμμα θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος πιο γρήγορα. Ωστόσο, θέλει προσοχή γιατί μπορεί τελικά να τρώμε παραπάνω αν υπερεκτιμούμε την κατανάλωση ενέργειας που γίνεται με τη γυμναστική.  Ο διάδρομος πολλές φορές δείχνει ότι κάψαμε παραπάνω από όσο στην πραγματικότητα. Ίσως και να πεινάμε μετά την άσκηση παραπάνω.  Έτσι τρώμε μια μπάρα δημητριακών ή ένα ενεργειακό ποτό ή 1 σκεύασμα πρωτεΐνης  μετά το πρόγραμμα και παίρνουμε με το παραπάνω αυτά που κάψαμε. Αυτό προκαλεί αύξηση βάρους, όχι απώλεια βάρους.

Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες; Πώς πρέπει να υπολογίζω τις ημερήσιες θερμίδες μου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να παρακολουθούμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να τρώνε υγιεινά χρησιμοποιούν μια εφαρμογή smartphone ή ιστοσελίδες όπως το MyfitnessPal ή το Loseit. Αυτές οι υπηρεσίες μας επιτρέπουν να εισάγουμε το φαγητό που έχουμε φάει μαζί με το μέγεθος της μερίδας  και υπολογίζει αυτόματα τις ημερήσιες θερμίδες. Υπάρχουν επίσης μετρητές δραστηριότητας, όπως το Fitbit, που βοηθούν να υπολογίζουμε  και τις ημερήσιες θερμίδες άσκησης. Αν δεν είμαστε fan των tech gadgets, το κλασικό ημερολόγιο διατροφής όπου καταγράφουμε όλα όσα τρώμε είναι … κλασική αξία.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -