Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το φαγητό;

Must Try

Η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι μεγάλη και δικαιολογημένη. Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το φαγητό; Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια εκκρίσεων που εκτοξεύονται με τον βήχα ή το φτάρνισμα ενός ασθενούς. Αγγίζοντας μια επιφάνεια που μολύνθηκε από αυτά τα σταγονίδια και φέρνοντας μετά τα χέρια στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μολυνόμαστε με τον κορωνοϊό.

Όμως τι γίνεται με το φαγητό μας; Είναι ασφαλές;  Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός με τα φρέσκα τρόφιμα. Επίσης αν μαγειρεύοντας τα τρόφιμα σε μια ορισμένη θερμοκρασία είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μολυνθούμε με τον κορωνοϊό.

 

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το φαγητό; - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Σύμφωνα με τον FDA, “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες τροφίμων σχετίζονται με τη μετάδοση του COVID-19. Όπως και με άλλους ιούς, είναι πιθανόν ο ιός COVID-19 να επιζήσει σε επιφάνειες ή αντικείμενα”. Συνιστούν να εφαρμόζουμε τις καλές συνήθειες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, όπως να πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν την προετοιμασία του φαγητού ή πριν φάμε ο,τιδήποτε.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων συμφωνεί με το FDA: “Δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα είναι πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού”.

Οι επιστήμονες για την ασφάλεια των τροφίμων συμφωνούν επίσης ότι, δεδομένου ότι γνωρίζουμε για δύο κορωνοϊούς – SARS-CoV και MERS-CoV -οι οποίοι δεν μεταδίδονται μέσω τροφίμων, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό COVID-19.

Έτσι, μπορεί το μαγείρεμα των τροφίμων να αποτρέψει  πιθανή μόλυνση από κορωνοϊό με το φαγητό; Σύντομη απάντηση: ναι. Όπως και με πολλούς ιούς, παρατεταμένη θέρμανση στους 70 ° C ή υψηλότερη θα σκοτώσει τον κορωνοϊό.  Αναμένουμε αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών, αλλά φαίνεται ότι όλοι οι τρόποι μαγειρέματος αδρανοποιούν τον ιό.

 

Εστιατόρια

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το φαγητό; - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπουςΑυτό σημαίνει επίσης ότι τα ζεστά τρόφιμα που παραγγέλλονται από τα εστιατόρια πρέπει να μαγειρεύονται (και να θερμαίνονται) σε ασφαλή θερμοκρασία. Ιδανικά όλα τα εστιατόρια ακολουθούν τις ασφαλείς πρακτικές διατροφής που έχουν οριστεί από τα τοπικά και κρατικά τμήματα υγείας, ειδικά τώρα, και φροντίζουν επίσης να απολυμαίνονται τα δοχεία, τα σκεύη και τα πακέτα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

 

 

Σούπερ μάρκετ

Προς το παρόν, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν θα μολυνθούμε με τον ιό από το πιάτο μας. Όμως τα σούπερ μάρκετ φαίνεται να είναι μερικά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη καθώς οι άνθρωποι ακόμα βγαίνουν έξω και ψωνίζουν για φαγητό. Προσπαθούμε να πάμε όταν δεν είναι τόσο γεμάτα, σκουπίζουμε το καροτσάκι μας με απολυμαντικά μαντηλάκια, πλένουμε τα χέρια μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε και κρατάμε τ απόσταση από τους άλλους πελάτες. Ή, αν γίνεται παραγγέλνε να μας τα φέρουν στο σπίτι. Επίσης φροντίζουμε για τη σωστή οργάνωση της αποθήκευσης τροφίμων.

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στο σώμα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν γενικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να είμαστε σαφείς, οι βιταμίνες δεν προλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, απλά μας κρατούν γενικά υγιείς.

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το φαγητό; - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπουςΠολλοί αγοράζουν περισσότερα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα, δεδομένου ότι διαρκούν λίγο περισσότερο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγουμε να αγοράζουμε φρέσκα προϊόντα. Καλό είναι να πλένονται επιμελώς όταν φτάνουν σπίτι. Φυσικά δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας σε όλα τα στάδια προετοιμασίας των γευμάτων.

 

 

 

Ο COVID-19 είναι ένας καινούργιος ιός και ακόμα οι γνώσεις μας για τους τρόπους μετάδοσής του δεν είναι επαρκείς. Προς το παρόν η καλύτερη οδηγία που μπορούμε να δώσουμε είναι:

Προσεκτικό πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα σε όλα τα στάδια παρασκευής του φαγητού. Για να μη μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το φαγητό

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το φαγητό; - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -