Πώς να μειώσουμε τα τριγλυκερίδια μας

Must Try

Καθώς οι περισσότεροι κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, μπορεί να συμβεί να βρούμε ανεβασμένα τριγλυκερίδια. Στο άρθρο μας θα βρείτε τρόπους να τα μειώσετε!

Η σημασία της διατήρησης της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης δεν είναι μια νέα έννοια. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που πρέπει επίσης να παρακολουθούμε, το επίπεδο των τριγλυκεριδίων μας.

υγιεινές συνταγές

Αυτή η μέτρηση δίνει στοιχεία για τη συνολική υγεία μας, τη διατροφή μας καθώς και για τον κίνδυνο για ορισμένες καταστάσεις, ειδικά εάν τα τριγλυκερίδια μας είναι υψηλά. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι αν τα επίπεδά μας είναι ανεβασμένα, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα μειώσουμε.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των τριγλυκεριδίων είναι η υγιεινή διατροφή, συγκεκριμένα μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Παρακάτω διερευνούμε όχι μόνο τι μπορεί να σημαίνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων μας, αλλά και πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μας.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια; 

Σε γενικές γραμμές, τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα μας. Προέρχονται από τροφές όπως το βούτυρο, τα λάδια και άλλα λίπη. Μπορούν επίσης να προέρχονται από τις επιπλέον θερμίδες που τρώμε. Όταν αυτές οι θερμίδες δεν χρησιμοποιούνται από το σώμα μας αμέσως, μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα.

Τα τριγλυκερίδια είναι ο πιο κοινός τύπος λίπους στο σώμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας και στον μεταβολισμό. Όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα μας, οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Αυτά τα αποθηκευμένα τριγλυκερίδια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας όταν το σώμα μας το χρειάζεται.

Τα τριγλυκερίδια μετρώνται με μια εξέταση αίματος. Μια κοινή αιτία αυξημένων τριγλυκεριδίων είναι η υψηλή πρόσληψη απλών υδατανθράκων όπως το λευκό ρύζι, οι λευκές πατάτες, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι.

Τα ποτά με ζάχαρη και τα γλυκά, ζαχαρούχα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα κέικ μπορούν επίσης να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Επίσης ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς, του ήπατος και των νεφρών μπορούν επίσης να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.

Ποιά είναι τα φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων;

Όταν πρόκειται για τη μέτρηση των τριγλυκεριδίων μας, φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κάτω από 150 mg/dL).

Οριακά υψηλά επίπεδα είναι 150 mg/dL έως 199 mg/dL. Ένα υψηλό επίπεδο θα ήταν μια μέτρηση από 200 mg/dL έως 499 mg/dL. Οι ασθενείς θα πρέπει να ανησυχούν για τριγλυκερίδια πάνω από το φυσιολογικό εύρος.

 

Τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και αρτηριοσκλήρυνσης. Τα πολύ υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο παγκρεατίτιδας (φλεγμονή του παγκρέατος). Τα υψηλά τριγλυκερίδια έχουν επίσης συσχετιστεί με μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη και  καρδιακές παθήσεις .

Τι σημαίνει αυτή η μέτρηση για εμάς; 

Όταν εξετάζoυμε το επίπεδο των τριγλυκεριδίων μας, εμείς και ο ιατρός μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή τη μέτρηση με τους άλλους αριθμούς χοληστερόλης μας, συμπεριλαμβανομένης της LDL (κακής) χοληστερόλης και της HDL (καλής) χοληστερόλης.

Συνιστάται επίσης να ελεγχθούμε και για άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια και να επηρεάσουν την υγεία μας ( για το ήπαρ, τα νεφρά, τον θυρεοειδή και τον διαβήτη). Αυτές οι συνδυασμένες πληροφορίες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την υγεία μας.

Κίνδυνοι Υψηλών Τριγλυκεριδίων

Εάν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων μας είναι υψηλό, τότε διατρέχουμε κίνδυνο για μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις υγείας. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και να συμβάλει στη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικού.

Ένα σταθερά υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων είναι πιθανό να συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών ή στην πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων. Τα τριγλυκερίδια μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία κάποιου εάν υπάρχουν άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν εναποθέσεις λίπους στο ήπαρ, που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και βλάβη στο ήπαρ με την πάροδο του χρόνου. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων συχνά συνδέονται με την παχυσαρκία, καθώς η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων οδηγεί στην παραγωγή τριγλυκεριδίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση βάρους, που αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Διαφορά μεταξύ τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης

Ενώ τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη είναι και τα δύο λιπίδια και μπορούν εύκολα να συγχέονται, έχουν διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα. Και ενώ το σώμα μας χρειάζεται υγιή επίπεδα τόσο των τριγλυκεριδίων όσο και της χοληστερόλης για να λειτουργήσει, η υπερβολική ποσότητα από τα δύο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης είναι ότι τα τριγλυκερίδια αποθηκεύουν αχρησιμοποίητες θερμίδες και παρέχουν στο σώμα μας ενέργεια. Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για τα κύτταρα και ορισμένες ορμόνες.

Η χοληστερόλη παράγεται ως επί το πλείστον από το συκώτι και μόνο ένα μικρό μέρος της χοληστερόλης στο σώμα προέρχεται από διατροφικές πηγές. Τα τριγλυκερίδια, από την άλλη πλευρά, προέρχονται τόσο από διατροφικές πηγές όσο και από την παραγωγή ήπατος.

 

Οι καλύτεροι τρόποι για τη μείωση των τριγλυκεριδίων

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία των υψηλών τριγλυκεριδίων θα πρέπει να είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Στη συνέχεια, εάν αυτές οι αλλαγές δεν μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μας, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε φάρμακα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τριγλυκερίδια μπορούν συνήθως να μειωθούν με αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής και μπορεί να μην χρειαζόμαστε φάρμακα.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:

Αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά

Τα τεχνητά trans λιπαρά είναι ένας τύπος λίπους που προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους.

Τα τρανς λιπαρά απαντώνται συνήθως σε προτηγανισμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται με μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Λόγω των φλεγμονωδών τους ιδιοτήτων, τα τρανς λιπαρά έχουν αποδοθεί σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης και καρδιακές παθήσεις.

Η κατανάλωση τρανς λιπαρών μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μας.

Λίπος στην κοιλιά: Πώς μπαίνει

Τρώμε λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

Τα λιπαρά ψάρια είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς και στην ικανότητα μείωσης των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Άσκηση με συνέπεια

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μας είναι να ασκούμαστε σε σταθερή βάση. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη της άσκησης στα τριγλυκερίδια είναι πιο εμφανή σε σχήματα μακροχρόνιας άσκησης. 

Όσον αφορά το είδος της άσκησης, η άσκηση μέτριας έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι μια καλή επιλογή. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η ένταση με την οποία ασκούμαστε μπορεί να παίξει έναν παράγοντα. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η άσκηση σε υψηλότερη ένταση για μικρότερο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στα τριγλυκερίδια από την άσκηση σε μέτρια ένταση για μεγαλύτερες περιόδους.

Μείωση ή εξάλειψη του αλκοόλ

Η χρήση αλκοόλ συχνά συμβάλλει σημαντικά στα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το αλκοόλ είναι συχνά υψηλό σε σάκχαρα, υδατάνθρακες και θερμίδες.

Όταν αυτές οι θερμίδες δεν χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, μπορούν να μετατραπούν σε τριγλυκερίδια και να αποθηκευτούν στα λιποκύτταρά μας. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα έως και 53%, ακόμα κι αν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μας είναι φυσιολογικά στην αρχή.

 

Πώς να μειώσουμε τα τριγλυκερίδια μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Μείωση πρόσληψης ζάχαρης

Η πρόσληψη ζάχαρης παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην υγεία της καρδιάς μας αλλά και στη συνολική ευεξία μας. Ωστόσο,  όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε καν πόση ζάχαρη καταναλώνουμε σε μια μέρα. 

Όλη αυτή η περίσσεια ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Μπορούμε επίσης να μειώσουμε τη ζάχαρη διαβάζοντας τις ετικέτες και προσέχοντας για κρυφές πηγές ζάχαρης στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες οι οποίες βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των όσπριων,  παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα μας, όπως η ρύθμιση της πέψης και η διατήρηση της υγείας του εντέρου μας. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή μας μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση ζάχαρης και λίπους στο λεπτό έντερο, γεγονός που βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων μας.

Πώς να μειώσουμε τα τριγλυκερίδια μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής από μόνες τους δεν μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μας, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν επίσης αρκετοί τύποι συμπληρωμάτων που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των τριγλυκεριδίων

Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τα τριγλυκερίδια, εάν χρειαζόμαστε φάρμακα για να μειώσουμε τα επίπεδά μας, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες στη διάθεσή μας. Αυτά περιλαμβάνουν τις φιβράτες και τις στατίνες.

Εάν έχουμε υπερβολικά υψηλούς αριθμούς τριγλυκεριδίων, αυτό μπορεί να υποδηλώνει υπερπαραγωγή μέσω του ήπατος, η οποία συνήθως κληρονομείται και τις περισσότερες φορές απαιτεί κάποιο είδος φαρμακολογικής βοήθειας για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων. Φυσικά οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να χορηγείται με συμβουλή ιατρού.

Κατηγορίες:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -