Διαλειμματική νηστεία: 6 μύθοι

Must Try

Η διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting, IF) είναι ένας καινούργιος τρόπος διατροφής με φανατικούς φίλους. Βοηθάει στην απώλεια βάρους μέσα στα πλαίσια μιας προσεκτικής διατροφής.  Πολλοί άνθρωποι έχουν βρει με αυτή τον ιδανικό τρόπο αδυνατίσματος. Ωστόσο για τη διαλειμματική νηστεία υπάρχουν κάποιοι μύθοι.

 

 Διαλειμματική νηστεία: 6 μύθοι - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπουςΒασίζεται σε ένα πλάνο διατροφής 16:8 συνήθως που σημαίνει για 16 ώρες επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες ενώ μέσα σε ένα 8ωρο γίνονται όλα τα γεύματα.  Υπάρχει και το διατροφικό πλάνο 5:2 κατά το οποίο 5 μέρες την εβδομάδα η διατροφή είναι ελεύθερη και 2 μέρες πολύ αυστηρή.

Αν ταιριάζει στα ωράρια γευμάτων και εργασίας του ατόμου μπορεί να βοηθήσει πολύ.  Για παράδειγμα ταιριάζει σε ανθρώπους που δεν  έτρωγαν πρωινό. Μπορούν να τρώνε μέσα στο παράθυρο 14.00μ.μ.-22.00μ.μ.

Από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που τους είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουν αυτό το ωράριο. Επειδή η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που προσαρμόζεται στους βιορυθμούς του κάθε ατόμου, η διαλειμματική νηστεία προτείνεται μόνο για όσους μπορούν να την εφαρμόσουν χωρίς κόπο.

Πάντως για τη διαλειμματική νηστεία υπάρχουν 6 μύθοι, θεωρίες που δεν ευσταθούν.

 

Μύθος: Η διαλειμματική νηστεία είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από τις παραδοσιακές δίαιτες

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν παραδοσιακές δίαιτες περιορισμού των θερμίδων χάνουν περίπου το ίδιο βάρος με εκείνους που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι ενώ υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα για όσους κάνουν IF, το πλεονέκτημα δεν είναι σημαντικό. Επιπλέον, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν εάν τα προγράμματα IF είναι δυνατόν να τηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μύθος: Η διαλειμματική νηστεία προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας

Η πείνα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκού ιστού. Έτσι, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η διαλειμματική νηστεία θα προκαλούσε επίσης κάποιο βαθμό απώλειας μυών. Ωστόσο, τα στοιχεία μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία έχει τα  ίδια αποτελέσματα σε σύγκριση με τη συμβατική δίαιτα στην μυϊκή μάζα.

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη δίαιτα προσφέρει ένα μεταβολικό πλεονέκτημα στο διάστημα της συντήρησης. Κι αυτό γιατί επειδή ο μυς καίει περισσότερη ενέργεια από το λίπος ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Μύθος: Η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί καλύτερα για την απώλεια λίπους στην κοιλιά

Το λίπος της κοιλιάς, επίσης γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, είναι το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.  Μια ανασκόπηση εργασιών διαπίστωσε ότι τόσο η παραδοσιακή δίαιτα όσο και η διαλειμματική νηστεία μειώνουν σε παρόμοιες ποσότητες το λίπος στην κοιλιά.

Μύθος: Η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει το επίπεδο φυσικής κατάστασης

Υπάρχει η θεωρία ότι όταν κάνουμε αερόβια άσκηση το πρωί νηστικοί το πρωί μεγιστοποιείται η απώλεια λίπους και η απόδοση.

Ωστόσο, τα δεδομένα που υποστηρίζουν την πρακτική αυτή  πρέπει να αποδειχθούν με μελέτες σε ανθρώπους. Μια εργασία σε ποντίκια έδειξε αποτελεσματικότερο ενεργειακό μεταβολισμό και βελτιωμένη αντοχή στο τρέξιμο. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν στον άνθρωπο.

Μύθος: Βοηθάει στη μακροζωία

Αυτή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες πεποιθήσεις πολλών ανθρώπων που ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτή η άποψη στηρίζεται σε μελέτες σε πειραματόζωα. Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί σε ανθρώπους.

Κάποιες μελέτες τρωκτικών έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία ενισχύει τη μακροζωία. Αλλά οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από τα ποντίκια και αυτές οι διαφορές έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Η ουσία είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει την ανθρώπινη μακροζωία.

Μύθος: Η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής για όλους

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για:

  • Παιδιά ή εφήβους
  • Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν
  • Άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών

Επίσης ενήλικες με διαβήτη ή καρδιακή νόσο πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το πώς μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το διατροφικό πλάνο.

 ιατρική δίαιτα

Συμπέρασμα

Η διαλειμματική νηστεία είναι η τάση της εποχής και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Όμως δεν είναι θαυματουργή ούτε ταιριάζει σε όλους. Υπερτερεί σε σχέση με άλλες δίαιτες μόνο αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής του ατόμου. Το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση στον κανονικό τρόπο διατροφής μετά την απώλεια βάρους.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -