Ελληνικός κολοκυθόσπορος: μια υπερτροφή που δεν ξέραμε

Must Try

Ο Ελληνικός κολοκυθόσπορος είναι μια πραγματικά μια υπερτροφή, όχι τόσο γνωστή. Πλούσιος σε ωφέλιμα λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία και επομένως αξίζει μια σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι σπόροι κολοκύθας συμπεριλαμβάνονται στην κουζίνα πολλών χωρών. Στα αγγλικά αναφέρονται ως pumpkin seeds ή pepitas. Είναι οι σπόροι του καρπού της κολοκυθιάς (Cucurbita pepo).

Ελληνικός κολοκυθόσπορος: μια υπερτροφή που δεν ξέραμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Ας αναφερθούμε στη διατροφική αξία των σπόρων κολοκύθας:

Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και βιταμίνη Ε . Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή . Επίσης προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με τη γήρανση και τον καρκίνο.

Προστασία από τον καρκίνο

Μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Υπάρχουν μελέτες για πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Βελτίωση της υγείας του προστάτη και της ουροδόχου κύστης

Οι σπόροι κολοκύθας μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της καλοήθους διόγκωσης του προστάτη και της υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης. Θεωρείται το πιο ισχυρό φυσικό φάρμακο για τον προστάτη.

Ελληνικός κολοκυθόσπορος: μια υπερτροφή που δεν ξέραμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές μαγνησίου, ένα μέταλλο σημαντικό για την αρτηριακή  πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και για την υγεία της καρδιάς και των οστών.

Καλή πηγή πρωτεϊνών

Οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Το 30% του όγκου τους αποτελείται από πρωτεΐνη.

Μείωση της “κακής” χοληστερόλης

Οι κολοκυθόσποροι παρέχουν φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, της “κακής” χοληστερόλης. Έτσι ελαττώνουν  τον κίνδυνο καρδιακών συμβαμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για καλό ύπνο

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, ψευδαργύρου και μαγνησίου. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να κοιμόμαστε καλύτερα.

Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα του Ελληνικού κολοκυθόσπορου;

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ο Ελληνικός κολοκυθόσπορος  έχει εντυπωσιακές διατροφικές ιδιαιτερότητες. Παρουσιάζει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με σπόρους κολοκύθας άλλης προέλευσης. Επίσης παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ο κολοκυθόσπορος ελληνικής προέλευσης από τη Θράκη παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις σε ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Έχει επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων, μόνο 1,8% σε σχέση με κολοκυθόσπορους του εξωτερικού. Για παράδειγμα οι σπόροι από την Κίνα περιέχουν περίπου 15% υδατάνθρακες.

Ελληνικός κολοκυθόσπορος: μια υπερτροφή που δεν ξέραμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Γενικά ο Ελληνικός κολοκυθόσπορος αποτελεί τροφή πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά (45 %) και πρωτεΐνες (32 %). Η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες είναι περί το 8 % ενώ περιέχει σχετικά χαμηλό ποσοστό σακχάρων (περί το 6%). Μισό φλιτζάνι κολοκυθόσπορος χωρίς το κέλυφος παρέχει 143 θερμίδες.

Η σύσταση του Ελληνικού κολοκυθόσπορου τον καθιστά όχι μόνο μια πολύ θρεπτική τροφή αλλά και πρώτη ύλη για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως το έλαιό του.  Το έλαιό του είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (με περισσότερα μονοακόρεστα σε σύγκριση με τα συνήθη φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο). Έτσι ο κολοκυθόσπορος αξιοποιείται και για την παρασκευή προϊόντων όπως η πάστα κολοκυθόσπορου.

Ο Ελληνικός κολοκυθόσπορος Antonio παράγεται σε χώρους που δεν επεξεργάζονται ξηρούς καρπούς και γλουτένη, ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα σχετικών αλλεργιών.

Ελληνικός κολοκυθόσπορος: μια υπερτροφή που δεν ξέραμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Αυτή η υπερτροφή τρώγεται σαν σνακ, σε ψωμί, σε σούπες, σαλάτες και με πολλούς ακόμα τρόπους. Δοκιμάστε τη σαλάτα με γκρέιπ φρουτ, χαλούμι και κολοκυθόσπορο.

Ελληνικός κολοκυθόσπορος: μια υπερτροφή που δεν ξέραμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -