10 υλικά για αντικατάσταση βουτύρου

Must Try

Πολλοί με ρωτούν πώς μπορούν να κάνουν αντικατάσταση βουτύρου στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Φυσικά αναζητούμε υγιεινές επιλογές και όχι μαργαρίνη ή άλλα φυτικά έλαια που περιέχουν trans- λιπαρά.

Η ακόλουθη λίστα για αντικατάσταση βουτύρου δεν  θα έλεγα ότι είναι πλήρης, ειδικά αν αναλογιστούμε  όλες τις πιθανές  αντικαταστάσεις του  βουτύρου που υπάρχουν. Ωστόσο,  είναι αυτά τα είδη, που είχαν ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα. Οι δοκιμές ξεκίνησαν αντικαθιστώντας σταδιακά ποσοστά από το βούτυρο μέχρι να καταλήξω στην πλήρη αντικατάστασή του.

 • Σάλτσα μήλουσάλτσα μήλου
 • Σπορέλαιο
 • Ξινόγαλο
  ξινόγαλο
 • Αβοκάντο
  αβοκάντο
 • Στραγγιστό γιαούρτι
  Στραγγιστό γιαούρτι
 • Πουρές κολοκύθας
 • Λάδι καρύδας
  Λάδι καρύδας
 • Πολτός από δαμάσκηνα
 • Ελαιόλαδο
  
  Ελαιόλαδο
 • Μείγμα σάλτσας μήλου με ξινόγαλο
Αναλυτικά ας δούμε πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε
Σάλτσα μήλου: 

Μπορούμε  να αντικαταστήσουμε το βούτυρο, με άγλυκη σάλτσα μήλου.  Χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα σάλτσας μήλου, σε σχέση με την  ποσότητα  του βουτύρου που απαιτείται στη συνταγή. Κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο εάν προσέχουμε  τις λιπαρές θερμίδες, ή εάν πρέπει να προσθέσουμε λίγο περισσότερες  φυτικές ίνες στη διατροφή μας.   Φυσικά είναι μια καλή λύση δεν έχουμε αρκετό βούτυρο για μια συνταγή για παράδειγμα για ένα κέικ.

 

Σπορέλαιο: 

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε 3/4 του φλιτζανιού φυτικό λάδι για κάθε 1 φλιτζάνι βούτυρο που απαιτείται. Να μη ξεχνάμε και ότι τα σπορέλαια δεν έχουν τόσα οφέλη για την υγεία, όσο μερικές από τις άλλες πιθανές αντικαταστάσεις.

 

Ξινόγαλο:

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε 1/2 φλιτζάνι ξινόγαλο για κάθε 1 φλιτζάνι βούτυρο. Έχει αρκετά καλά αποτελέσματα εκτός από τη χρήση του στις ζύμες για πίτες, γιατί αλλάζει τη συνοχή της ζύμης πάρα πολύ και την κάνει να θρυμματίζεται. Εάν δεν έχουμε ή εάν δεν βρίσκουμε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξίδι για κάθε φλιτζάνι γάλακτος και αφήνουμε το να σταθεί για 5΄.

Αβοκάντο:

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το καθαρισμένο και ώριμο  αβοκάντο σε ίσα μέρη με την ποσότητα βουτύρου που απαιτείται, ειδικά αν θέλουμε μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

avocado

Στραγγιστό γιαούρτι:

Για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε  πρωτεΐνες, χρησιμοποιούμε τη μισή από την  ποσότητα βουτύρου με στραγγιστό γιαούρτι. Το στραγγιστό γιαούρτι δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα ειδικά στα κέικ, γιατί δημιουργεί βελούδινη υφή. Δοκιμάζουμε το κέικ πορτοκάλι με γιαούρτι και αμύγδαλα.

 

Πουρές κολοκύθας:

Για κάθε φλιτζάνι βούτυρο που απαιτείται σε μια συνταγή, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 3/4 του φλιτζανιού κολοκύθα.

 

Λάδι καρύδας: 

Με παρόμοιες ιδιότητες με το βούτυρο,  να είναι στερεό σε χαμηλή θερμοκρασία, και να υγροποιείται όταν ζεσταίνεται. Προσοχή όμως στη χρήση του γιατί προσδίδει ένα ιδιαίτερο άρωμα το οποίο μπορεί να μην ταιριάζει στις παρασκευές μας.

 

Πολτός δαμάσκηνου:

Παρόμοιο υλικό με τον πουρέ κολοκύθας. Ας αντικαταστήσουμε 3/4 του φλιτζανιού πουρέ δαμάσκηνου για κάθε φλιτζάνι βούτυρο. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι θα αλλοιώσει το χρώμα της παρασκευής δίνοντας μια κοκκινο-μωβ απόχρωση.

 

Ελαιόλαδο:

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση βουτύρου,  3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο για κάθε φλιτζάνι βούτυρο. Ας λάβουμε υπόψη ότι το ελαιόλαδο έχει έντονη γεύση, λειτουργεί καλύτερα σε αλμυρά είδη, όπως το  ψωμί ή  τα αλμυρά μπισκότα αλλά είναι πιθανό να αλλοιώσει  τη γεύση στις γλύκες παρασκευές.

 

Συνδυασμός σάλτσας μήλου και ξινόγαλου: 

1/4 του φλιτζανιού άγλυκης σάλτσας μήλου και 1/4 φλιτζάνι ξινόγαλο για κάθε φλιτζάνι βούτυρο δίνουν ακόμη πιο ουδέτερο. αποτέλεσμα.

 

 

 

 

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -