Διατροφή για καλύτερη ακοή

Must Try

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Dr Οικονόμου Παναγιώτης μας αναλύει ποια είναι η ενδεδειγμένη διατροφή για καλύτερη ακοή.

Διατροφή για καλύτερη ακοή - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική υγεία, αλλά ξέραμε ότι ορισμένες από αυτές ωφελούν ειδικά τα αυτιά μας; Από το κάλιο και το μαγνήσιο έως τις βιταμίνες C και E, τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην φροντίδα της υγείας. Ας μάθουμε ποιες βιταμίνες και συμπληρώματα θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε την υγεία της ακοής μας προς το καλύτερο.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία για την υγεία των αυτιών

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα κοινά μέταλλα μπορούν να βοηθήσουν ή να βελτιώσουν τις παθήσεις της ακοής, όπως η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία , οι μολύνσεις του αυτιού και οι εμβοές (βουητό στα αυτιά). Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά ιχνοστοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μια διατροφή για καλύτερη ακοή.

Μαγνήσιο

Αποτρέπει τη βλάβη του εσωτερικού αυτιού

Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο είναι ένα σημαντικό ζήτημα υγείας μεταξύ των ενηλίκων, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το μαγνήσιο μπορεί να παίζει ρόλο στην προστασία των αυτιών από περαιτέρω βλάβες. Οι δυνατοί ήχοι προκαλούν την παραγωγή  ελεύθερων ριζών στο αυτί μας, που καταστρέφουν τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού. Αυτά τα τριχωτά κύτταρα είναι απαραίτητα για τη μετάδοση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως ήχους και μια τέτοια βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μείωση ή απώλεια της ακοής.

Ωστόσο, το μαγνήσιο μπορεί δυνητικά να προστατεύσει αυτά τα κύτταρα.

Αυτές οι τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να προσθέσουμε μαγνήσιο στη διατροφή μας:

Κάλιο

Βοηθά στη μετατροπή του ήχου

Το κάλιο βοηθά το σώμα μας να κάνει πολλά πράγματα, όπως η ρύθμιση του υγρού στο αίμα και τους ιστούς μας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το υγρό στο εσωτερικό αυτί χρειάζεται κάλιο στην κρίσιμη διαδικασία μετατροπής του ήχου σε νευρικές ώσεις που στέλνονται στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα καλίου στο εσωτερικό αυτί μειώνονται καθώς γερνάμε, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώμε τροφές πλούσιες σε κάλιο για να βοηθήσουμε στη διατήρηση του ευαίσθητου περιβάλλοντος του εσωτερικού αυτιού.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο που πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή για καλύτερη ακοή περιλαμβάνουν:

Ψευδάργυρος

Καταπολεμά βακτήρια και ιούς

Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ψευδάργυρου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και στη βελτίωση της ακοής για όσους αντιμετωπίζουν ξαφνική απώλεια ακοής.

τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο
Ψευδάργυρος: οι 10 καλύτερες τροφές

Αυξάνουμε την πρόσληψη ψευδαργύρου με τροφές όπως:

 • Όσπρια (ρεβίθια, φακές, φασόλια)
 • Σπόροι κολοκύθας
 • Κάσιους
 • Ρύζι

Βιταμίνες για την υγεία των αυτιών

 Αναρωτιόμαστε ποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ακοή μας ή να αποτρέψουν την απώλεια ακοής; Ακολουθεί μια λίστα με βιταμίνες που πρέπει να περιλαμβάνει μια διατροφή για καλύτερη ακοή.

Φολικό οξύ

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος  σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα απώλειας ακοής. Η σταθερή συμπλήρωση φολικού οξέος σχετίζεται με πιο αργούς ρυθμούς απώλειας ακοής – ιδιαίτερα στις συχνότητες που σχετίζονται με την ομιλία.

Λοιπόν, πώς ακριβώς το φυλλικό οξύ υποστηρίζει την υγεία της ακοής μας; Το φυλλικό οξύ φαίνεται να βοηθά το σώμα να μεταβολίσει την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει και να βλάψει τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτί καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος. Η έρευνα υποδηλώνει έντονα ότι ο σωστός μεταβολισμός αυτού του αμινοξέος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της νευροαισθητήριας απώλειας ακοής.

Το φυλλικό οξύ είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών—αυτά τα ενοχλητικά μικρά μόρια που σχηματίζονται όταν έχουμε εκτεθεί σε στρεσογόνους παράγοντες όπως ο δυνατός ή υπερβολικός θόρυβος. Η δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτί και να βλάψει τα ευαίσθητα αισθητήρια κύτταρα που χρειάζονται για την υγιή ακοή. Μόλις καταστραφούν αυτά τα κύτταρα, δεν μπορούν να αναπτυχθούν ξανά.

Δοκιμάζουμε αυτές τις τροφές για να αυξήσουμε τα επίπεδα φυλλικού οξέος:

Βιταμίνη D

Διατηρεί γερά τα οστά του μέσου αυτιού μας

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να καταστρέψει τα οστά σε ολόκληρο το σώμα μας – συμπεριλαμβανομένης της τριάδας των μικροσκοπικών, αλλά κρίσιμων οστών στο μέσο αυτί μας. Χωρίς βιταμίνη D, αυτά τα τρία οστά του αυτιού μπορούν να μαλακώσουν και να εξασθενήσουν, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ακοή. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας χρειάζονται βιταμίνη D, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι, για περιβαλλοντικούς, υγειονομικούς και μεταβολικούς λόγους, συχνά διατηρούν λιγότερη βιταμίνη D.

vitamin D||solomos|tonos|Πώς μπορώ να πάρω βιταμίνη D με τη διατροφή

Για να λάβουμε περισσότερη βιταμίνη D, τρώμε τροφές όπως:

 • Σαρδέλες
 • Σολομός
 • Τόνος
 • Μανιτάρια

Μαγνήσιο και βιταμίνες Α και C

Μειώνουμε τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο, βιταμίνη C και β-καροτίνη (την οποία το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α) μειώνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Πώς? Φαίνεται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τη βλάβη των κυττάρων του εσωτερικού αυτιού που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε σταματούν την υπερβολική παραγωγή αυτών των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα ευαίσθητα κύτταρα στα αυτιά μας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η συμπλήρωση με βιταμίνες A, C και E (συν μαγνήσιο) πριν από την έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης της ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο.

Κάθε αντίστοιχη βιταμίνη μπορεί να βρεθεί σε αυτά τα τρόφιμα:

Βιταμίνη Α
 • Κατσικίσιο τυρί
 • Βούτυρο
 • Αυγά
 • Συκώτι
Βιταμίνη C
 • Ακτινίδια
 • Εσπεριδοειδή
Βιταμίνη Ε
 • Φιστίκια
 • Μάνγκο
 • Φουντούκια

Επιπλέον βοήθεια από Ωμέγα-3

Τα αυτιά μας παίρνουν μια σταθερή παροχή αίματος από την καρδιά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν – τα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί απαιτούν σωστή ροή αίματος και θα πεθάνουν χωρίς αυτό, με αποτέλεσμα την απώλεια ακοής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα κύτταρα και να αποτρέψουν τη βλάβη. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτό το είδος λίπους, πρέπει να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή για καλύτερη ακοή.

Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε τρόφιμα όπως:

 • Γαύροι
 • Λιναρόσπορος
 • Καρύδια
 • Σόγια

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα και βιταμίνες για τις εμβοές;

Πολλά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν τις εμβοές , αλλά οι μελέτες είναι ανάμεικτες σχετικά με το εάν η λήψη συμπληρωμάτων ή βιταμινών για τις εμβοές μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Το μαγνήσιο έχει δείξει δυνατότητα ανακούφισης της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των εμβοών. Επαρκή αποθέματα μαγνησίου διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρά, επιτρέποντας την επαρκή ροή αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού αυτιού.  Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης γνωστό ότι δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο εμβοών. Οι ελλείψεις σε Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β3 (νιασιναμίδη) μπορεί επίσης να σχετίζονται με εμβοές. Η ταυρίνη, το οποίο είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται συχνά σε αθλητικά συμπληρώματα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των εμβοών.

Αν και ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που πιστεύεται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα των εμβοών, οι μελέτες απέτυχαν να καταδείξουν μια σημαντική σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και της ανακούφισης των εμβοών .

Διατροφή για καλύτερη ακοή - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπουςΜπορούμε να βρούμε τη βιταμίνη Β12 σε τρόφιμα όπως:

Συμπερασματικά η διατροφή για καλύτερη ακοή πρέπει να είναι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -