Σούπα βελουτέ με μαρούλι και πράσο

Print Friendly, PDF & Email

Μια σούπα βελουτέ με μαρούλι  είναι ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού, που συνήθως καταστρέφονται. Επίσης έτσι αξιοποιούμε ένα μαρούλι που δεν προλάβαμε να το καταναλώσουμε φρέσκο. Οποιοδήποτε είδος σαλάτας, όπως μαρούλι, ρόκα, σπανάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Παρά το γεγονός ότι το μαρούλι έχει τη φήμη τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, στην πραγματικότητα η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες ανά μερίδα είναι χαμηλή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν έχει διατροφική  αξία, ιδίως τα σκούρα πράσινα φύλλα. Το μαρούλι είναι ένα από τα λαχανικά που περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν ένα ζελέ που επιβραδύνει την κίνηση των τροφών μέσω των εντέρων. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες από την άλλη πλευρά απορροφούν νερό το οποίο μαλακώνει τα κόπρανα και αυξάνει τον όγκο τους.

Μολονότι το μαρούλι περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, ο συνολικός αριθμός των ινών που περιέχει είναι χαμηλός. Ένα φλιτζάνι  μαρούλι, περιέχει περίπου 1,3 γρ. φυτικές ίνες. Ο μέσος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο, ωστόσο, καταναλώνει περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ χρειάζεται περίπου 35 g σύμφωνα με τις διεθνείς διαιτητικές οδηγίες.

Η σούπα βελουτέ με μαρούλι και πράσο είναι κατάλληλη για δίαιτα, για ελαφρύ βραδινό ή για πρώτο πιάτο σε ένα γεύμα. Προτείνουμε τη βελουτέ σούπα με καρότα και κόκκινη πιπεριά καθώς και τη βελουτέ σούπα μπρόκολου με χαμηλά λιπαρά

Κοινοποίηση