Σοκολάτα και δίαιτα: Μια σχέση αγάπης και μίσους

Must Try

Σοκολάτα και δίαιτα, θρεπτική αξία της σοκολάτας καθώς και μερικές light συνταγές με τον γλυκό πειρασμό για όσους είναι σε δίαιτα.

Η σοκολάτα παράγεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου. Αυτοί οι καρποί είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι του καρπού του κακαόδεντρου. Το κακαόδεντρο αναπτύσσεται στις τροπικές περιοχές κοντά στον Ισημερινό. 

Σοκολάτα και δίαιτα: Μια σχέση αγάπης και μίσους - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Οι καρποί του έχουν σχήμα οβάλ. Μετά από επεξεργασία  προκύπτει η κακαόμαζα, μια πικρή ζύμη. Επειδή αρχικά οι καρποί περιέχουν υψηλό ποσοστό ελαίων έως 60%, υποβάλλονται σε μια διαδικασία μείωσης των λιπωδών συστατικών. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το «βούτυρο του κακάο».

Μετά την άλεση των καρπών μετά την απομάκρυνση των ελαίων, προκύπτει η τελική σκόνη που βρίσκουμε στην αγορά με το όνομα «κακάο» και έχει λογικά χαμηλό ποσοστό ελαίων, σακχάρων και αμύλου. Από τη σκόνη κακάο δεν αφαιρείται ολόκληρο το βούτυρο του κακάο. Ανάλογα με το εργοστάσιο, μια ποσότητα 10%-20% της σκόνης κακάο είναι φυτικά έλαια. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όταν επιλέγουμε τη σκόνη κακάο για να φτιάξουμε το ρόφημα κακάο. Οι θερμίδες στη σκόνη κακάο που πίνουμε ως ρόφημα, δεν είναι αμελητέες.

Η κακαόμαζα αναμειγνύεται με άλλα υλικά για την παρασκευή της σοκολάτας, δηλαδή προστίθενται ζάχαρη, γάλα, βανίλια και πιθανώς ξηροί καρποί.

Διατροφική αξία

Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας 40 γρ. περιέχει

 

Σοκολάτα και δίαιτα: Μια σχέση αγάπης και μίσους - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

  • Θερμίδες :  216

 

  • Λίπος :  13,6 γρ

 

  • Υδατάνθρακες :  25 γρ.

 

  • Ζάχαρη :  20 γρ.

 

  • Πρωτεΐνη :  1,8  γρ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ταιριάζουν σοκολάτα και δίαιτα; Όχι. Απλώς σημαίνει ότι πρέπει να απολαμβάνουμε σοκολάτα με μέτρο. Και να έχουμε στο νου μας ότι και η μαύρη σοκολάτα παρέχει αρκετές θερμίδες και περιέχει ζάχαρη. Επίσης επειδή οι περισσότερες θερμίδες στη σοκολάτα προέρχονται από λιπαρές ουσίες (την κακαόμαζα), ακόμα και οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη είναι πλούσιες σε θερμίδες. Πάντως οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη (με στέβια ή μαλτιτόλη) μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διατροφής των διαβητικών.

Οι υδατάνθρακες στη σοκολάτα

Οι περισσότερες ποικιλίες σοκολάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επομένως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μία μερίδα 40 γρ. σοκολάτας, γάλακτος ή μαύρη, περιέχει 25 γραμμάρια υδατανθράκων, 20 από τα οποία είναι ζάχαρη.

Λίπη στη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι επίσης σημαντική πηγή λίπους, παρέχοντας περίπου 14 γραμμάρια ανά μερίδα 40 γρ. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στη σοκολάτα είναι κορεσμένα λιπαρά, αν και υπάρχει και κάποιο πολυακόρεστο και μονοακόρεστο λίπος στη σοκολάτα.

Πρωτεΐνη στη σοκολάτα

Η σοκολάτα παρέχει μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης – περίπου 2 γραμμάρια ανά μερίδα 40 γρ.

Μικροθρεπτικά συστατικά στη σοκολάτα

Η σοκολάτα δεν αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων, έχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Β12, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου, σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Οφέλη για την υγεία

Η σοκολάτα μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι περιέχει φλαβονοειδή. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την κατανάλωση φλαβονοειδών με ορισμένα οφέλη για την καρδιά. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να πούμε με βεβαιότητα αν τα φλαβονοειδή μπορούν να προσφέρουν αυτά τα οφέλη και σε τι δόση πρέπει να λαμβάνονται.

Αλλά δεν είναι όλες οι σοκολάτες εξίσου υγιεινές. Καθώς επεξεργάζονται οι σπόροι κακάο τα οφέλη για την υγεία ελαττώνονται.  Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να επιλέξουμε ελάχιστα επεξεργασμένη σοκολάτα για να επωφεληθούμε από τα πιθανά οφέλη των φλαβονοειδών. Συνήθως, η καλύτερη επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα.  Αλλά ακόμη και η ελάχιστα επεξεργασμένη μαύρη σοκολάτα παρέχει ζάχαρη και λίπος, οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Επίσης κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα αντιμετωπίζει την πεσμένη διάθεση. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Πάντως η σοκολάτα περιέχει συστατικά που έχουν να κάνουν με την διάθεση και προκαλούν αίσθημα ευεξίας. Συγκεκριμένα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν τη διάθεση.

Παρόλο που η σοκολάτα μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί αποτελεί σημαντική πηγή λίπους και ζάχαρης. Άρα σοκολάτα και δίαιτα μπορούν να ταιριάξουν με λίγη προσοχή.

 

Κοινές ερωτήσεις:

Μπορώ να τρώω σοκολάτα αν προσπαθώ να χάσω βάρος;

Τελικά σοκολάτα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Έτσι αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος μπορεί να καταναλώνει ένα κομμάτι σοκολάτας υπολογίζοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνει .

Μια καλή λύση είναι φρούτα με σοκολάτα ή ένα μικρό φλιτζάνι αποβουτυρωμένη ζεστή σοκολάτα για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για σοκολάτα.  Και προτιμούμε μαύρη σοκολάτα γιατί έχει πλούσια γεύση και είναι πιθανό να ικανοποιήσει την επιθυμία μας με μικρότερο κομμάτι. Αν επιλέξουμε μπισκότα ή πάστα ή άλλο γλυκό που περιέχει σοκολάτα, ας έχουμε στο νου ότι θα επιβαρυνθούμε τις θερμίδες από το αλεύρι, την κρέμα γάλακτος ή άλλα υλικά.

Και τι δεν πρέπει να  κάνουμε;  Να έχουμε ένα μεγάλο μπολ με σοκολατάκια στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας. Ας κρατάμε τις σοκολάτες κρυμμένες σε ένα ντουλάπι ή σε ένα ψηλό ράφι, ώστε να μην τις βλέπουμε όλη την ώρα. Στη συνέχεια, παίρνουμε μόνο μια μερίδα όταν είναι ώρα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύουμε τη σοκολάτα;

Είναι καλύτερο να αγοράζουμε σοκολάτα σε μικρές ποσότητες, επειδή είναι καλύτερη όταν είναι φρέσκια. Αποθηκεύουμε τη σοκολάτα σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο.

Και φυσικά μερικές συνταγές με σοκολάτα

Κρέμα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.

Μους σοκολάτας με αβοκάντο.

Κέικ ολικής με μαύρη σοκολάτα και πορτοκάλι.

Ελαφρύς κορμός χωρίς ζάχαρη.

Κέικ με σταγόνες μαύρης σοκολάτας.

Μπισκότα χωρίς ζάχαρη με καρύδια και σοκολάτα.

Καλή μας απόλαυση!

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -