Φακές σούπα με κάρι και κουρκουμά

Print Friendly, PDF & Email

Ασυνήθιστος συνδυασμός οι φακές με κάρι και κουρκουμά, που θυμίζει ινδικό φαγητό. Εκτός από κάρι και κουρκουμά, η σούπα αυτή περιέχει κάρδαμο, τζίντζερ και ξύσμα λάιμ. Γευστικό πιάτο με πολλά διατροφικά οφέλη.

Το τζίντζερ περιέχει βιοδραστικά συστατικά, τα οποία φαίνεται να έχουν  αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας.

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά ως γνωστόν είναι ευεργετικά καθώς προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Ο κουρκουμάς είναι επίσης ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης, και σαν αποτέλεσμα μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα ( χρόνια φλεγμονή του  ματιού), βελτιώνει την οστεοαρθρίτιδα. Πιθανώς προλαμβάνει τον σχηματισμό πλάκας που μπορεί να φράξει της αρτηρίες .

Ένα μεσαίο καρότο περιέχει 204% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Α, μιας βιταμίνης που βρίσκεται σε ζωικές και φυτικές τροφές. Στις φυτικές τροφές, αυτή η βιταμίνη παράγεται από το σώμα από τη θρεπτική ένωση beta-καροτίνη. Γνωστή και ως ρετινόλη, είναι υπεύθυνη για την υγεία των ματιών. Η κατανάλωση βήτα-καροτίνης έχει συνδεθεί επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα.  Επιπλέον, το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Φαίνεται τελικά ότι οι φακές με κάρι και κουρκουμά, όπως και τα ρεβίθια με κάρι και κουρκουμά  συγκεντρώνουν πολλά superfoods σε ένα πιάτο.

 

Κοινοποίηση