Φακές σούπα

Print Friendly, PDF & Email

Σίγουρα οι φακές σούπα είναι αγαπημένο φαγητό της Ελληνικής κουζίνας. Οι φακές είναι μάλλον το πιο δημοφιλές από τα όσπρια, ιδίως στα παιδιά.

Οι φακές είναι ένα όσπριο με σημαντική θρεπτική αξία. Αποτελούν πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Επίσης είναι γεμάτες με βιταμίνες Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

Οι φακές αποτελούνται από πρωτεΐνη άνω του 25%, γεγονός που τις καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το κρέας . Είναι επίσης πηγή σιδήρου, φυτικής προέλευσης.

Αν και διαφορετικοί τύποι φακών μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς στο περιεχόμενο των θρεπτικών τους στοιχείων, ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια  περίπου) μαγειρεμένων φακών παρέχει γενικά περίπου 230 θερμίδες, 40 γρ. υδατάνθρακες και 18 γρ. πρωτεΐνες. Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής παρέχουν και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επομένως άτομα που υπολογίζουν πόσους υδατάνθρακες προσλαμβάνουν πρέπει να το λαμβάνουν υπόψην.

Οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη λειτουργία  του εντέρου και την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου. Η παρουσία φυτικών ινών βελτιώνει το γλυκαιμικό τους δείκτη.

Επιπλέον, οι φακές περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικά, πολλά από τα οποία προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. 

Αν μας αρέσουν οι φακές σούπα δοκιμάζουμε και φασόλια γίγαντες φούρνου.

Κοινοποίηση

φακές σούπαφακές σούπα