Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Print Friendly, PDF & Email

Η καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι και φέτα θα γίνει η αγαπημένη σας! Ποιος άλλωστε δεν αγαπάει τον συνδυασμό καρπούζι με φέτα; Θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι, είναι δροσιστικός και συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό. Ο βασιλικός και ο δυόσμος απογειώνουν τη γεύση αυτής της πρωτότυπης σαλάτας.

Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 kcal και 11 γρ. υδατάνθρακες. Το γλυκό καρπούζι βοηθάει και στην ενυδάτωση του οργανισμού, σημαντική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αποτελείται σε ποσοστό 92% από νερό. Το καρπούζι είναι καλή πηγή καλίου και επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Επίσης, το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C.

Το ζουμερό φρούτο είναι πλούσιο και σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη. Οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών. Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του καρπουζιού. Όσο πιο ώριμο είναι μάλιστα ένα καρπούζι τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωσή του σε λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει συσχετιστεί με την καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λυκοπενίου μέσω των τροφών προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Για τους λάτρεις του καρπουζιού, εκτός από τη σαλάτα με καρπούζι και φέτα  προτείνουμε και το smoothie με καρπούζι και φράουλες.

,