Σπιτικό ψωμί

Print Friendly, PDF & Email

Φρέσκο ψωμί, σπιτικό χωρίς συντηρητικά. Μόνο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μαγιά, σε γάστρα.

Και αν δεν θέλουμε άσπρο ψωμί θα κάνουμε το σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης.  Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Τα προϊόντα σιταριού όπως το ψωμί περιέχουν γλουτένη , έναν ειδικό τύπο πρωτεΐνης που βοηθά την ζύμη να ανεβαίνει και να του δίνει μια ελαστική υφή.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι χωνεύουν εύκολα τη γλουτένη, μερικοί δεν μπορούν να το ανεχθούν. Για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία η γλουτένη εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Aυτά τα άτομα,  θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το ψωμί που περιέχει έστω και ίχνη σίτου. Ωστόσο, ψωμιά χωρίς γλουτένη – συνήθως φτιαγμένα από ταπιόκα, καστανό ρύζι ή αλεύρι πατάτας αντί για αλεύρι σίτου – είναι επίσης διαθέσιμα.

Το ψωμί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες αλλά χαμηλή σε πρωτεΐνες, λίπη, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πηγή ενέργειας και φθηνή τροφή.

Το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) όπως το άσπρο ψωμί μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα και μεγαλύτερο κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής.

Κοινοποίηση

σπιτικό ψωμί