Μπρουσκέτες με φρέσκια μυζήθρα και γλασαρισμένα σταφύλια

Print Friendly, PDF & Email

Χρησιμοποιούμε τον όρο μπρουσκέτες από την ιταλική εκδοχή σερβιρίσματος ενός ορεκτικού με βάση κάποιο είδος ψωμιού. Κλέβουμε την ιδέα, χρησιμοποιούμε ελληνικά υλικά και ετοιμάζουμε μπρουσκέτες με μυζήθρα και σταφύλια γλασαρισμένα.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις γιαγιάδες και μαμάδες μας άρεσε πολύ να καταναλώνουν σταφύλι με τυρί. Εδώ χρησιμοποιούμε την υπέροχη φρέσκια μυζήθρα.

Τα σταφύλια αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη). Χαρακτηριστικό των σταφυλιών είναι ότι ανάλογα με την απόχρωσή τους μπορεί κανείς να διακρίνει την ποικιλία τους. Επίσης, το χρώμα αποκαλύπτει την παρουσία πολυφαινολικών ουσιών, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, αν έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες. Αν έχουν λευκό ή πράσινο χρώμα περιέχουν τανίνες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και του Αλτσχάιμερ. Επίσης, η ρεσβερατρόλη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ισχυρή παρουσία ανθοκυανινών είναι μια άλλη κατηγορία πολυφαινολικών που βρίσκονται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια. Έχουν αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι μπρουσκέτες με μυζήθρα και σταφύλια ταιριάζουν σε μπουφέ ή συνοδευτικό κρασιού. Αν και βρίσκουμε πια σταφύλια όλον τον χρόνο καλά θα  είναι εάν τα αγαπάμε πολύ να τα δοκιμάσουμε  και σε μια διαφορετική εκδοχή  τους,  όπως πράσινη σαλάτα με σταφύλι, καρύδια και αβοκάντο.

Κοινοποίηση

Μπρουσκέτες με φρέσκια μυζήθρα και γλασαρισμένα σταφύλιαΜπρουσκέτες με φρέσκια μυζήθρα και γλασαρισμένα σταφύλιαΜπρουσκέτες με φρέσκια μυζήθρα και γλασαρισμένα σταφύλιαΜπρουσκέτες με φρέσκια μυζήθρα και γλασαρισμένα σταφύλια