Φασολάκια γιαχνί με ποικιλία λαχανικών

Print Friendly, PDF & Email

Υγιεινά φασολάκια γιαχνί με ποικιλία λαχανικών, ένα ελληνικό πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Τι σημαίνει γιαχνί; Είναι κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Η λέξη προέρχεται από τον «αχνό» ή αλλιώς τον ατμό μιας κατσαρόλας.  Τα παλιότερα χρόνια η κατσαρόλα δεν έκλεινε το ίδιο ερμητικά με τις χύτρες ταχύτητας ή τους ατμομάγειρες. Ο ατμός της ήταν αρκετά ισχυρός για να αχνίσει φαγητά που δεν θέλουν έντονο ή μακρύ μαγείρεμα γιατί καταστρέφονται ή λιώνουν. Οι παλιές νοικοκυρές (γι)αχνίζανε κατά κύριο λόγο το κρεμμύδι, σιγοβράζοντας το, αντί να το καβουρδίσουν για να δώσει μια ήπια γλύκα του στα φαγητά τους.

Τα φασολάκια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών. Φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες που βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους και μπορούν να αποτρέψουν την παχυσαρκία. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα β-καροτένια. Τα υψηλά επίπεδα φολικού στα πράσινα φασολάκια συνεργάζονται με τη βιταμίνη Β12 για να διατηρήσουν την παραγωγή DNA.

Τα φασολάκια γιαχνί μελώνουν υπέροχα και συνδυάζονται με όλα τα ελληνικά λαχανικά.  Στο πιάτο μας τα συνδυάζουμε με κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κολοκυθάκι, καρότο και πατάτα. Δημιουργούμε ένα πλήρες πιάτο, που μπορεί να συνδυαστεί με λίγο τυρί φέτα ή τζατζίκι χαμηλών λιπαρών.

Δοκιμάζουμε και αρακά λαδερό.

Κοινοποίηση

φασολάκια λαδερά