Φρέσκια σάλτσα ντομάτας για τον χειμώνα

Print Friendly, PDF & Email

Μια βασική συνταγή για φρέσκια  σάλτσα ντομάτας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες παρασκευές, όπως πίτσα, πιάτα ζυμαρικών, σοταρισμένα λαχανικά και σούπες.

Θυμάμαι κάθε τέλος καλοκαιριού που οι ντομάτες είναι ώριμες και σε αφθονία  η παραγωγή φρέσκιας σάλτσας ντομάτας για το χειμώνα ήταν τελετουργία. Σωστή επιλογή πρώτης ύλης, αγορά και περιποίηση βάζων πολλή υπομονή και χρόνο.

Τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλά πλυμένα. Μπορούμε να τα αποστειρώσουμε είτε στον φούρνο είτε με βρασμό.

Για αποστείρωση στον φούρνο στο ταψί του φούρνου στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα. Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα, με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και αποστειρώνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 15΄ -20΄. Βγάζουμε τα καυτά βάζα από τον φούρνο προσέχοντας να μην αγγίξουμε το αποστειρωμένο εσωτερικό τους. Τα γεμίζουμε αμέσως όπως είναι ζεστά μέχρι επάνω με τη ζεστή σάλτσα. Κλείνουμε αμέσως τα βάζα, πολύ σφιχτά. Τα γυρίζουμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω, και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.

Για αποστείρωση με βρασμό σε μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη σπάσουν τα βάζα. Προσθέτουμε νερό να φτάνει στο λαιμό των βάζων και βάζουμε να βράσουν για 10΄. Στη συνέχεια γεμίζουμε και συνεχίζουμε όπως με την προηγούμενη μέθοδο.

Δεν υπάρχει όμως τίποτα καλύτερο από τη δική μας φρέσκια σάλτσα ντομάτας, χωρίς συντηρητικά και επιπρόσθετα μπαχαρικά. Τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μια ωραία φασολάδα με βασιλικό και ρίγανη.

Κοινοποίηση

Φρέσκια σάλτσα ντομάτας για τον χειμώνα