Μαρμελάδα φιρίκι χωρίς ζάχαρη

Print Friendly, PDF & Email

Το φιρίκι είναι μια πολύ αρωματική ποικιλία μήλου, που καλλιεργείται κυρίως στο Πήλιο. Η καλλιέργειά του είναι απαιτητική, γι’ αυτό δεν είναι πολύ διαδεδομένο. Μπορούμε να κάνουμε μια υπέροχη μαρμελάδα φιρίκι χωρίς ζάχαρη, με στέβια και πολύ λίγες θερμίδες.

Μπορούμε να κάνουμε μαρμελάδα και με άλλες ποικιλίες μήλου. Διαλέγουμε ώριμα, γλυκά μήλα. Πάντως τα φιρίκια είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα και έχουν ιδιαίτερο άρωμα.

Η πηκτίνη είναι μια φυτική ίνα που βρίσκεται στα φρούτα η οποία, όταν συνδυαστεί με νερό, σχηματίζει ένα ζελέ. Λειτουργεί ως πηκτικό μέσο όταν συνδυάζεται με ζάχαρη ή τα οξέα της ζάχαρης.

Η ποσότητα που βρίσκουμε στα φρούτα, εξαρτάται από το πόσο ώριμο είναι το φρούτο. Όσο πιο ώριμο είναι, τόσο λιγότερη πηκτίνη περιέχει. Γενικά, τα κυδώνια, τα μήλα, και τα εσπεριδοειδή περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πηκτίνης.

Η πηκτίνη χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή μαρμελάδων. Η προσθήκη της, βοηθά στη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που απαιτείται για το πήξιμο των μαρμελάδων και των ζελέ, και αυτό με τη σειρά του μειώνει τους χρόνους μαγειρέματος. Πέραν των παραπάνω, αυτή η ουσία μάς επιτρέπει να παράγουμε περισσότερη μαρμελάδα ανά κιλό φρούτου.

Η μαρμελάδα φιρίκι χωρίς ζάχαρη μπορεί να καταναλώνεται από άτομα με διαβήτη ή αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος. Γίνεται με στέβια, που έχει μηδενική θερμιδική αξία.

Κοινοποίηση