Μπρουσκέτες με παντζάρι και ραπανάκι

Print Friendly, PDF & Email

Οι μπρουσκέτες αποτελούν ένα από τα βασικά είδη ορεκτικού. Ανάλογα με το μέγεθος τους μπορούν να καταναλωθούν σε ένα τραπέζι σαν ορεκτικό ή σε μικρότερα κομμάτια σε ένα κοκτέιλ ή μπουφέ. Οι μπρουσκέτες με παντζάρι και ραπανάκι είναι μια υγιεινή πρόταση. Χρώματα έντονα και προκλητικά που ταιριάζουν και με τα Χριστούγεννα.

Δυο λόγια για την διατροφική αξία

Το ραπανάκι είναι ένα εύγεστο και  χαμηλό σε θερμίδες σνακ (15 θερμίδες στα 100 γρ.), το οποίο συχνά καταναλώνεται πριν από το φαγητό ως ορεκτικό. Είναι πολύ γνωστή άλλωστε η φράση «Ραπανάκια για την όρεξη», η οποία έχει καθιερωθεί και χρησιμοποιείται για να τονίσει την ορεξιογόνο αυτή ιδιότητα του λαχανικού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε λουτεΐνη.

Από την άλλη, η μεγάλη  διατροφική αξία του παντζαριού προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες Α και C (ειδικά τα πράσινα μέρη). Επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, φυτικών ινών, μαγγάνιου και καλίου.
Το μαγγάνιο βοηθάει στην φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας. Ταυτόχρονα προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Ο χυμός του παντζαριού βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει.  Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βεταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αν σας άρεσαν οι μπρουσκέτες με παντζάρι και ραπανάκι, προτείνουμε και τις μπρουσκέτες με ανθότυρο, σταφύλι και κουκουνάρι.

Κοινοποίηση

Μπρουσκέτες με παντζάρι και αγριοράπανο