Πρωινό με βρώμη, μπανάνα και φράουλες (overnight oats)

Print Friendly, PDF & Email

Με τον όρο overnight oats  εννοούμε ένα πρωινό που προετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ με βάση τη βρώμη. Σε γυάλινο βαζάκι βάζουμε τη βρώμη, γάλα φυτικό ή ζωικό ή γιαούρτι και υλικά της επιλογής μας (φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι, κακάο). Το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις και το καταναλώνουμε το επόμενο πρωί ή το παίρνουμε στο γραφείο.

Οι μπανάνες περιέχουν  κάλιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C,  μαγνήσιο χαλκό, το μαγγάνιο, υδατάνθρακες,  φυτικές ίνες,  πρωτεΐνες και τα λιπαρά.  Οι υδατάνθρακες στις άγουρες μπανάνες περιέχουν κυρίως άμυλο και καθώς η μπανάνα ωριμάζει, μετατρέπεται σε ζάχαρη (γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη). 

Επίσης είναι πλούσιες σε μια φυτική ίνα που λέγεται πηκτίνη, στην οποία οφείλουν και τη δομή τους. Τόσο η πηκτίνη όσο και το άμυλο της μπανάνας ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου μετά τα γεύματα και μειώνουν την όρεξη αδειάζοντας σταδιακά το στομάχι. Επίσης, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μπανάνες δεν προκαλούν σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρό μας αφού τις καταναλώσουμε. Αυτό ωστόσο, ίσως δεν ισχύει στην περίπτωση των διαβητικών.  

Η μπανάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα και λαχανικά έχει επανειλημμένα συνδεθεί με απώλεια βάρους. Τέλος, οι άγουρες μπανάνες έχουν επιπλέον άμυλο και είναι πολύ χορταστικές και μειώνουν την όρεξη.

Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή καλίου καθώς μία μέτρια μπανάνα περιέχει 9% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, εξίσου σημαντικό ιχνοστοιχείο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Περιέχουν ορισμένα είδη ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως ντοπαμίνη και κατεχίνες.

 

Για μια πιο γρήγορη διαδικασία από τα overnight oats , δοκιμάζουμε νιφάδες βρώμης με ξηρούς καρπούς και μήλο.

Κοινοποίηση

Πρωινό με βρώμη, μπανάνα και φράουλες (overnight oats)Πρωινό με βρώμη, μπανάνα και φράουλες (overnight oats)