Σούπερ πρωινό με βρώμη και σπόρους τσία

Print Friendly, PDF & Email

Ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ ένα πρωινό με βρώμη και σπόρους τσία.  Η διαδικασία περιγράφεται ως overnight oats. Με τον όρο overnight oats  εννοούμε ένα πρωινό που προετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ με βάση τη βρώμη. Σε γυάλινο βαζάκι βάζουμε τη βρώμη, γάλα φυτικό ή ζωικό ή γιαούρτι και υλικά της επιλογής μας (φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι, κακάο). Το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις και το καταναλώνουμε το επόμενο πρωί ή το παίρνουμε στο γραφείο. Για τη διατροφική αξία της βρώμης δείτε εδώ.

Ας πούμε μερικά πράγματα για τους σπόρους τσία:

Οι σπόροι τσία είναι οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι του φυτού chia ( Salvia hispanica ). Ήταν βασικό φαγητό για τους αρχαίους Αζτέκους και τους Μάγια. Στην πραγματικότητα, το «chia» είναι η αρχαία λέξη των Μάγια για «δύναμη»

Οι σπόροι τσία περιέχουν  φυτικές ίνες και ω3 λιπαρά,  πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας,  μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού, τα επίπεδα των ω3  και τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Αυτοί οι σπόροι είναι πολύ ευέλικτοι. Μπορούν να  προστεθούν στο κουάκερ ή απλά να πασπαλιστούν πάνω από σαλάτες ή γιαούρτι. Λόγω της ικανότητάς τους να απορροφούν υγρό σχηματίζουν ένα ζελέ. Έτσι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να πυκνώσουν τις σάλτσες ή ως αντικατάσταση αυγών. Δυο κουταλιές της σούπας σπόροι τσία παρέχουν 138 θερμίδες.

Εκτός από το πρωινό με βρώμη και σπόρους τσία μπορούμε να δοκιμάσουμε πρωινό με βρώμη, μπανάνα και φράουλες (overnight oats).

Κοινοποίηση