Κέικ μήλου με καστανή ζάχαρη

Print Friendly, PDF & Email
Ένα κέικ μήλου που γίνεται γρήγορα χωρίς να ζηλεύει τίποτα από περίτεχνες παρασκευές. Η προσθήκη μήλων και κανέλας με
καστανή ζάχαρη σε στρώσεις χαρακτηρίζει αυτό το κέικ  μήλου «απόλαυση του φθινοπώρου»
Τα μήλα κατάγονται από την Κεντρική Ασία. Καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία και στη Ευρώπη αλλά και στην
Βόρεια Αμερική που μεταφέρθηκαν από τους αποίκους. Τα μήλα έχουν θρησκευτικές και μυθολογικές αναφορές σε αρκετούς
πολιτισμούς. Ο απαγορευμένος καρπός στην Παλαιά Διαθήκη αλλά και το χρυσό μήλο που πήρε ο Ηρακλής από τον κήπο των
Εσπερίδων.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μικρά, μεγάλα, πράσινα, κόκκινα, γλυκά, ξινά. Τα  κόκκινα στάρκιν ντελίσιους, μία από τις κυριότερες ποικιλίες της χώρας – της Ζαγοράς είναι ΠΟΠ και θεωρούνται εκλεκτής ποιότητας. Της Τριπόλεως τα μήλα, τα λεγόμενα Πιλαφά ντελίσιους, επίσης ΠΟΠ, είναι μικρότερα σε μέγεθος, γλυκά και λεμονάτα. Τα ροδαλά γκαλά έχουν λεπτή φλούδα, τρυφερή υφή και ήπια γλύκα. Τα «γιαπωνέζικα» φούτζι με το ροδοκίτρινο χρώμα είναι υπέργλυκα με νότες λουλουδάτες. Λεμονάτα τα κίτρινα γκόλντεν.  Σκληρά, τραγανά και όξινα τα πράσινα γκράνι σμιθ. Τα όψιμα πηλιορείτικα φιρίκια, μικροσκοπικά  έχουν δε ξεχωριστή, γλυκόξινη γεύση. Δυστυχώς όμως έχουν παραγκωνιστεί, καθότι απαιτητικά στην καλλιέργειά τους.
Η καλλιέργεια της μηλιάς δέχεται αρκετούς ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα τα μήλα να είναι αρκετά επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα. Καλό, λοιπόν, είναι να επιλέγουμε καρπούς βιολογικής καλλιέργειας ή, αν δεν βρίσκουμε, να παίρνουμε από καλλιεργητές που εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Τα χρησιμοποιούμε τόσο στην μαγειρική όσο στην ζαχαροπλαστική. Προτείνουμε λαχανοσαλάτα με μήλο και καρύδια αλλά και μάφινς μήλου χωρίς ζάχαρη.

Κοινοποίηση